Merhabalar;
     1973 Trabzon doğumluyum, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Endüstri Mühendisliği mezunuyum. Şu an 1995 yılında kurduğumuz Gülnet İnternet Hizmetlerinde Genel Müd. Yrd. görevime de devam etmekteyim. Türk geleneksel el sanatlarından biri olan saraçlık konusunda  1938 yılından bu yana ailece 3 kuşaktır bu mesleği icra etmekteyiz.  Şahsımın 12 yılda elde ettiği tecrübeyle, antik aletlerle   tamamen el işçiliği ve el dikişi  ürünleri  hobi amaçlı ve limitli üretmekteyiz.

      Türk Geleneksel el sanatlarından biri olan saraçlık konusunda bilgilerin kaynak olarak kullanılabileceği ve Geçmişte yaşamış ve kaybettiğimiz ustalarıda (Başta Rahmetli Ustam Özer BUDAK 21.06.2020 )   andığımız bir site oluşturmayı hedefledik. Sitede yayınlanmasını arzu ettiğiniz bilgiler olursa info@derihediye.com adresinden bize ulaşabilirsiniz. Konuyla ilgili yazı ve görsellerde kaynakçalarını da belirttiğimiz kurumlara, akademisyen ve bilgi temin edenlere de  teşekkür ederiz.   

      Türkiye'de 2006 yılından itibaren  UNECSO & T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI tarafından 16 yılda  Sanatkar Tanıtım kartı onaylanan   SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS TAŞIYICISI    (Devlet Sanatçısı) toplam yaklaşık 5975 kişi bulunmaktadır.
Bu kişiler çeşitli kategorilerde yer almaktadır ve şu an için uzun yıllar emek veren, başvuru yapıp onaylanan 9 kişi Saraçlık mesleğinde yer almaktadır.UNESCO nun yaklaşık 90 ülkenin katılım sağladığı bu komisyonlarda Türkiye el sanatları vb.. kategorilerde 5. Sırada bulunmaktadır.
       Maalesef yok olma tehlikesi altında olan bir çok meslekten biri olan saraçlık konusunda bugün uygulanan bazı yöntem ve teknikler, eskiye göre daha basit yöntemlerle ve orijinal el aletleri kullanılmadan yapılmaktadır. Dünyada şu an uygulanan el işçiliği dikiş çoğunlukla, çeşitli aletlerle zımbayla vb.. (tekli, ikili, üçlü, dörtlü.. zımbalar) delinerek dikiş aralığı kullanılan el aletinin uçları tarafından belirlenen mesafeyle tek veya çift iğneyle  dikilmektedir. Saraçlıkta (Saraciye) konusunda zamanla uzmanlaşan ustalar ürünlerin hakiki el  dikişinde, dikiş delikleri arasındaki (herhangi bir alet yada zımba kullanılmadan ) mesafeyi göz kararı gerçekleştirilmektedir. Kullanılan ipin makine ipinden daha kalın olma avantajıyla ürünün dayanıklılık ve el emeğiyle birlikte sanatsal değerini daha da artırmaktadır. Ayrıca bazı, özellikle de köşe dikişleri , makine dikişi, ya da zımba vb.. aletlerle delinerek dikilememektedir. Tığ yada biz ile (Japon vb.. köşeli)  deri cildinde ve köşenin kenar duruşunu bozmadan, hassas ve nizami bir mesafede tığ ile delinerek  çift iğneyle dikilebilir.

      Şu an için Türk Geleneksel El Sanatlarının dünya genelinde markalaşmasında özgün ve farklı tasarımlar oluşturmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin Coğrafi işaretli ürünlerinden olan Kazaziye sanatının deriyle kombinlendiği yeni modeller geliştiriyoruz. Ürünlerin kazaziye işçiliği gümüş dışında altın kullanılarakta üretilebilmektedir.

 

1. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Sanatçısı kartı hakkında;
https://aregem.ktb.gov.tr/TR-93482/sanatci-tanitma-karti.html

2.  T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Saraçlık Devlet Sanatçısı listesi ( Bu listede 2. Sayfada  yer almaktadır.)

https://aregem.ktb.gov.tr/Eklenti/93287,deri-isleripdf.pdf?0

 

Saygılarımızla
 

ÖZER SARACİYE

Murat BUDAK 

 

UNECSO & T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS TAŞIYICISI  

PROFESYONEL SARAÇ

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ


Tel : 05323842897