UNESCO kelimesi, İngilizce United Nations Educational ScientificandCulturalOrganization kelimelerinin kısaltmasıdır. Kurum dilimize "Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu" olarak çevrilmektedir. UNESCO’nun resmi web sayfası www.unesco.org.tr’den alınan bilgilere göre, UNESCO, Birleşmiş Milletlerin özel bir kurumu olarak, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, 1946 yılında kurulmuştur. Bu Kurumun Yasası 1945 yılı Kasım ayında Londra'da 44 ülkenin temsilcilerinin katıldıkları bir toplantıda kabul edilmiştir. Türkiye, bu yasayı imzalayan ilk yirmi devlet arasında onuncudur. UNESCO Sözleşmesi, ülkemizde 20 Mayıs 1946 tarihli ve 4895 sayılı kanunla onanmıştır. Bu onamanın ardından UNESCO kuruluş yasasının 7. maddesi gereğince UNESCO Genel Direktörlüğünün ülkemizdeki tek ve yasal temsilcisi niteliğinde olan UNESCO Türkiye Millî Komisyonu (UTMK) 25.08.1949 tarihinde faaliyete geçmiştir. (http://www.unesco.org.tr) Bu Komisyonun amacı, “eğitim, bilim, kültür ve iletişim işleriyle yükümlü kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşları, UNESCO tarafından sürdürülen çalışmalar konusunda bilgilendirmek, bunların faaliyetlerine katkı ve katılımlarını sağlamak”tır. (Oğuz, 2009: 29)

    UNESCO bütçesi, üye devletlerin iki yılda bir bu Kuruma ödedikleri aidat ile sağlanır. Bu bütçe dışında, Birleşmiş Milletler Özel Fonu'ndan, teknik yardım programından olmak üzere, önemli para kaynakları temin edilir. Bu kaynaklar, iki yıllık UNESCO bütçesi tutarına yakındır.UNESCO eğitim, bilim ve kültür alanlarındaki amaçlarını, kendisine üye olan her devlette kurulan Milli Komisyonlarla gerçekleştirmeye çalışır. (http://www.dunyamiraslarimiz.com)
    Merkezi Paris'te bulunan UNESCO’nun iç yapısıbakımından Genel Konferans, Yürütme Konseyi ve Sekreterlik olmak üzere üç organı vardır:(http://www.unesco.org)