Somut olmayan kültürel miras unsurlarına değinen dersleri el sanatları, halk bilimi, mutfak kültürü ve halk oyunları şeklinde dört başlık altında sınıflandırmak mümkünüdür. Sözleşmede de yer alan el sanatları başlığı Türk Halk Bilimi ve Geleneksel El Sanatları, Türk Halk Bilimi ve El Sanatları, Anadolu El Sanatları
vb. isimlere sahip derslerle en fazla üzerinde durulan miras alanıdır. Bunun sebebi hediyelik eşya sektörünün ya da yerel unsurları barındıran objelerin satın alınmasının turistlik gezi için öneminde aranabilir. Bunun yanı sıra el sanatlarından bağımsız olarak halk bilimi dersine müfredatında yer veren bölümler mevcuttur. “Halkbilim, Halk Bilimi, Türk Kültürü ve Halk Bilimleri (Folklor), Türk Kültürü ve Folklorü2” vb. isimlerle verilen bu derslerin içerikleri iki farklı çerçevede çizilmiştir. Birincisi bu derslerin genel olarak halk bilimi tarihi ve kuramları ağırlıklı olduğu ve uygulamalı halk bilimi, halk bilimi müzeciliği, turizm ve halk bilimi ilişkisi, kültürel animasyon gibi güncel tartışma konularına içeriklerinde yer vermediği görülmektedir. İkinci olarak ise derslerin tarih dersi içeriğini 2 Ders isimleri incelenen bölümlerin bilgi paketlerinde verildiği şekliyle çalışmaya dahil edilmiştir.

    Turizm Fakültelerinde Somut Olmayan Kültürel Miras Eğitimi Üzerine Bir İnceleme Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Çalışmaları
andırdığını söylemek yerinde olacaktır. Burada vurgu yapılmak istenen bu derslerin gereksizliği değildir. Elbette ki halk bilimi unsurlarının anlaşılabilmesi için tarihsel, sosyo-kültürel meseleleri de ele alan ya da halk bilimi tarihi ve kuramlarına yer veren derslerin varlığı önemlidir. Ancak turizmin dinamik bir alan olduğu düşünüldüğünde turizm eğitimi veren programların, güncel tartışma konularını ele alması ve bu derslerin içeriklerinin yeniden planlanması gerekliliği doğmaktadır.
Halk bilimi disiplinine ve el sanatlarına odaklanan derslerin haricinde Türk Mutfak Kültürü, Yöresel Türk Mutfakları vb. isimlerle mutfak kültürüne, Halk Oyunları ya da Türk Halk Oyunları vb. isimlerle halk oyunlarına odaklanan derslerin de müfredatta yer aldığı görülmektedir.

 

KAYNAK:
TURİZM FAKÜLTELERİNDE SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS EĞİTİMİ ÜZERİNE BİR İNCELEME
Arş. Gör. Gözde TEKİN1
DETAYLI BİLGİ VE DÖKÜMANLARI EN ALT KISIMDAKİ DÖKÜMANLARDAN İNCELEYEBİLİRSİNİZ.